Vozači taksija imaju važnu ulogu u promociji turizma, jer su često među prvim osobama koje dočekaju putnike, bez obzira radi li se o domaćim turistima, posjetiteljima iz regije ili ostatka svijeta. Oni mogu biti najbolji ambasadori svoga grada i lokalnog turizma, jer imaju mogućnost oblikovati prvi dojam putnika o mjestu u koje dolaze.

Prepoznavši tu priliku, Vlada SAD-a, putem USAID Projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam) i u partnerstvu s Udruženjem Sarajevo Taxi, radila je na poboljšanju uloge taksi industrije u turističkom sektoru Bosne i Hercegovine koji se ubrzano razvija. Do sada je 485 vozača taksija završilo kurseve koji će poboljšati njihovo umijeće pružanja gostoprimstva i omogućiti efikasniju komunikaciju s turistima putem Turizam Academy – besplatne internetske platforme za obrazovanje u sektoru turizma.

Vozači su dobili priliku da steknu više znanja i vještina kako bi tokom vožnje sarajevskim ulicama posjetiteljima mogli ponuditi i zanimljive priče o turističkim atrakcijama.

Uz to su sva vozila Udruženja Sarajevo Taxi sada opremljena promotivnim naljepnicama s QR kodovima koji vode do korisnih informacija i vodiča s turističkim atrakcijama u Sarajevu i njegovoj okolini.

“U ime Udruženja Sarajevo Taxi, ponosan sam na naše partnerstvo s USAID Turizam projektom, jer uvodimo inovativan pristup i podižemo standarde pružanja usluga. Ova inicijativa će nesumnjivo poboljšati putničko iskustvo za naše goste, a ponosni smo i zbog toga što doprinosimo pozitivnoj slici Bosne i Hercegovine kao gostoljubive destinacije na globalnoj sceni. Zahvaljujući predanosti naših članova i podršci USAID Turizam projekta, Sarajevo Taxi je pionir u ovoj praksi”, poručuje Enver Suljagić, predsjednik Udruženja Sarajevo Taxi.